Jesteś niezalogowany
NOWE KONTO

Polski Deutsch

      Zapomniałem hasło/login


ä ß ö ü ą ę ś ć ł ń ó ż ź
Nie znaleziono żadnego obiektu
opcje zaawansowane
Wyczyść

 
 
 
  ID: 7311103

Zakłady Tłuszczowe Kruszwica - Zakład w Brzegu

Nadodrzańskie Zakłady Przemysłu Tłuszczowego w Brzegu, Kama Food S.A.



Budowa
1951
Likwidacja
2003
 
W 1936 r. uruchomiono tu brzeską cukrownię, ale już w 1950 r. wybudowano w tym miejscu nowe zakłady produkujące oleje spożywcze i margarynę. NZPT w Brzegu powstały w 1951r. Do roku 1990 funkcjonowały w ramach Zjednoczenia Przemysłu Olejarskiego. NZPT w Brzegu były jednym z pierwszych przedsiębiorstw państwowych w Polsce, a pierwszym w branży tłuszczowej, które zostały sprywatyzowane - w grudniu 1990 r. Zakłady zostały przekształcone w jednoosobową Spółkę Skarbu Państwa, a proces prywatyzacji został ...
W 1936 r. uruchomiono tu brzeską cukrownię, ale już w 1950 r. wybudowano w tym miejscu nowe zakłady produkujące oleje spożywcze i margarynę. NZPT w Brzegu powstały w 1951r. Do roku 1990 funkcjonowały w ramach Zjednoczenia Przemysłu Olejarskiego. NZPT w Brzegu były jednym z pierwszych przedsiębiorstw państwowych w Polsce, a pierwszym w branży tłuszczowej, które zostały sprywatyzowane - w grudniu 1990 r. Zakłady zostały przekształcone w jednoosobową Spółkę Skarbu Państwa, a proces prywatyzacji został ukończony 8 listopada 1994r. sprzedażą większościowego pakietu akcji Spółki amerykańskiej firmy Schooner Capital Corporation z Bostonu - w prywatyzowanych Nadodrzańskich Zakładach Przemysłu Tłuszczowego w Brzegu (nazwę zmieniono potem na Kama Food). Schooner wykłada na początek ponad 18 mln dol. W Polsce zmieniał się model spożycia tłuszczów i zakład z Brzegu szybko zdobył jedną trzecią rynku margaryny w Polsce. Amerykanie chcieli zbudować koncern tłuszczowy, zanim na rynkach Europy Środkowo-Wschodniej umocnią się tacy potentaci jak Unilever.

NZPT S.A. w Brzegu produkował margaryny w kubkach do smarowania pieczywa (KAMA, KRÓLEWSKA-SŁONECZNIKOWA, MASŁO ROŚLINNE), w kostkach do wypieków ciast i sporządzania kremów (DOMOWA, MLECZNA, PALMALUX, ZWYKŁA-BIS, MASŁO ROŚLINNE, BRZESKA), margaryny w blokach o przeznaczeniu do przemysłu cukierniczego i piekarniczego. Margaryna stanowi najważniejszą grupę sprzedawanych towarów przez Spółkę produktów, wśród których na pierwszym miejscu jest Kama, będąc najpopularniejszą margaryną na Polskim rynku. Dystrybucja margaryn odbywa się przez hurtownie rozlokowane na terenie całej Polski. Po zmianie właściciela zakład nosi nazwę "KAMA FOODS S.A.".

Po 1998 r. firma generuje straty. W 2003 r. sąd ogłasza jej upadłość, a prokuratura wszczyna śledztwo o wielomilionowe nadużycia oraz działanie kolejnych zarządów i rad nadzorczych na szkodę spółki.

W 2007 r. zakład znalazł się strukturach ZT „Kruszwica” i koncernu Bunge – jednego z największych na świecie przetwórców nasion oleistych i producenta konfekcjonowanych olejów roślinnych. W fabryce w Brzegu produkuje się Olej Kujawski, w tym poszukiwane przez klientów jego odmiany smakowe, a także margaryny konsumenckie (kostkowe i kubkowe). Wytwarzana jest tu również lecytyna spożywcza oraz olej do produkcji biokomponentów.

(wynotował foxi, uzup. moose)
Pokaż więcej Pokaż mniej
 

  • Data: 1995-05-12
    komentarze: 0
    Reklamowa koperta konkursowa
  • Data: 1996
    komentarze: 0
    Margaryna-Kama

Zakłady Tłuszczowe Kruszwica - Zakład w Brzegu na innych fotografiach
  • 1977 - 1978